Telefoonnr+31(0)6-33375791

E-mailinfo@byac.nl

LocatieDiverse locaties

‘’Men kan met geen mogelijkheid een yogi worden, o Arjuna, als men te veel eet of te weinig eet, te veel slaapt of te weinig slaapt. Wie gereguleerd is in zijn gewoonten van eten, slapen, ontspanning en werk, kan door het beoefenen van het yoga-systeem alle materiële pijn verzachten”

Bhagavad Gita 6.16-17

De juiste manier van eten is om twee redenen van belang. 
In de eerste plaats speelt het een belangrijke rol bij de lichamelijke gezondheid. Te veel eten, het eten van onrein voedsel of eten in een verontruste of verstoorde gemoedstoestand kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, wat de oorzaak is van vele ziekten. 
Ten tweede kan een juiste manier van eten iemand die naar het transcendente streeft helpen bij het bereiken van de volledige beheersing over zijn geest en zintuigen. 
Het nemen van voedsel is dus niet slechts een kwestie van bijtanken, maar zowel materieel als geestelijk gezien een zaak van levensbelang.


Balans is het recept voor een gezond en gelukkig leven

Voedsel geeft ons lichaam de nodige ‘informatie’ en bouwstenen die ze nodig heeft om goed te functioneren en te kunnen groeien. Alles wat je eet en drinkt is voedsel, dus niet alleen de maaltijden, maar ook de tussendoortjes en wat je drinkt. 
Deze voedingsstoffen kunnen pas bij de lichaamscellen komen als ze opgenomen zijn door het bloed. Het kleiner maken van voedingsmiddelen is een onderdeel van de stofwisseling.
Indien ons lichaam niet de juiste ‘informatie’ binnen krijgt, zullen onze metabolische processen, de stofwisseling, en ons gezondheid achteruit gaan.

Als we te veel voedsel binnen krijgen of voedsel dat ons lichaam de verkeerde instructies geeft kunnen we te zwaar worden, ondervoed raken en het risico lopen op het ontwikkelen van ziekten en aandoeningen zoals artritis, diabetes en hartaandoeningen.
Kortom, wat we eten staat centraal voor een goede gezondheid.

Voedsel fungeert als medicijn om ziekten te voorkomen en te behandelen

Wat doet voedsel in ons lichaam?
De voedingsstoffen in voedsel stellen de cellen in ons lichaam in staat hun noodzakelijke functies te vervullen. Met andere woorden, de voedingsstoffen in voedsel zijn essentieel voor ons fysieke en geestelijke functioneren.
Nutriënten zijn die voedzame stoffen in voedsel die essentieel zijn voor groei, ontwikkeling en instandhouding van lichaamsfuncties. Dit betekent dat als een bepaald voedingsstof niet aanwezig is, het functioneren en dus de gezondheid van de mens achteruit gaat. Indien de inname van voedingsstoffen niet met regelmaat voldoet aan de voedingsbehoefte, opgelegd door de cel activiteit, zullen de metabolische processen vertragen of zelfs stoppen. 

Met andere woorden, voedingsstoffen geven ons lichaam instructies hoe te functioneren. In deze zin kan voedsel worden gezien als een bron van ‘informatie’ voor het lichaam.
In plaats van voedsel als de vijand te beschouwen, bezien we voedsel als een manier om gezondheid in stand te houden en ziekten te verminderen.


Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Wat is het verband tussen voedsel en ziekte?
Als samenleving worden we geconfronteerd met aanzienlijke gezondheidsproblemen.
Bedrijven worden geplaagd door frequent ziekteverzuim van personeel en verminderde productiviteit vanwege chronische gezondheidsproblemen, waaronder depressie.
78 procent van de uitgaven in de gezondheidszorg zijn bestemd voor behandelingen van chronische ziekten.
Veel onderzoekers menen dat deze gezondheidsproblemen deels te maken hebben met voeding. Hoewel men vroeger geloofde dat ziekten zoals diabetes type II, obesitas, hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker werden veroorzaakt door een enkele gen mutatie, worden deze aandoeningen tegenwoordig toegeschreven aan een netwerk van biologische disfunctie. En het voedsel dat we eten is een belangrijke factor in die disfunctie, deels omdat onze voeding de noodzakelijke balans aan voedingsstoffen mist.


Schijf van 5

We kunnen de voedingsstoffen indelen naar soort en functie.
 We kennen 6 verschillende soorten voedingsstoffen:


  • – eiwitten

  • – koolhydraten

  • – vetten

  • – water

  • – vitamines
  • – mineralen

 We kennen 3 indelingen naar functie:


 

  • – energieleverende stoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten
;
  • – bouwstoffen: water, eiwitten en sommige mineralen;
  • – regulerende stoffen: vitamines en mineralen.

Gezond eten = een keus

Gezond eten = variatie

  • – eet elke dag iets uit alle vakken van de schijf van vijf;
  • – wissel af
;
  • – verschillende soorten groente en fruit
;
  • – peulvruchten, noten;
  • – zachte en vloeibare vetten (onverzadigde vetten)
;
  • – voldoende vocht (water, thee, melk).
  •  
  • Gezond eten = veilig met voedsel
    – houd alles schoon en droog;
    – verhit je eten goed;
    – koel producten die bederfelijk zijn goed;
    – let op wat je koopt (houdbaarheid, versheid).

Gezond eten = goed voor jezelf

  • – verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker
;
  • – gezond gewicht
;
  • – betere afweer tegen ziekten;
  • – beter presteren
;
  • – goed voor je humeur
;
  • – meer zin in bewegen
;
  • – er langer jong uitzien;
  • – langer fit blijven
;
  • – je geeft je kinderen het goede voorbeeld.


  •  
  • Gezond eten = goed voor het milieu (een lage milieubelasting)
  • – welzijn dieren;
  • – natuur (overbevissing, landgebruik, ontbossing, verlies van biodiversiteit);
  • – milieu en klimaat (vlees, zuivel, dranken en bewerkte producten zijn erg belastend voor het milieu);
  • – eerlijke handel
.


"Sporten is koning
,
voeding is koningin
,
stel ze samen en je hebt een koninkrijk."