De juiste manier van eten is om twee redenen van belang. In de eerste plaats speelt het een belangrijke rol bij de lichamelijke gezondheid. Te veel eten, het eten van onrein voedsel of eten in een verontruste of verstoorde gemoedstoestand kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, wat de oorzaak is van vele ziekten. Ten tweede kan een juiste manier van eten iemand die naar het transcendente streeft helpen bij het bereiken van de volledige beheersing over zijn geest en zintuigen. Het nemen van voedsel is dus niet slechts een kwestie van bijtanken, maar zowel materieel als geestelijk gezien een zaak van levensbelang.
Voedsel geeft ons lichaam de nodige ‘informatie’ en bouwstenen die ze nodig heeft om goed te functioneren en te kunnen groeien. Alles wat je eet en drinkt is voedsel, dus niet alleen de maaltijden, maar ook de tussendoortjes en wat je drinkt. Deze voedingsstoffen kunnen pas bij de lichaamscellen komen als ze opgenomen zijn door het bloed. Het kleiner maken van voedingsmiddelen is een onderdeel van de stofwisseling. Indien ons lichaam niet de juiste ‘informatie’ binnen krijgt, zullen onze metabolische processen, de stofwisseling, en ons gezondheid achteruit gaan.
Als we te veel voedsel binnen krijgen of voedsel dat ons lichaam de verkeerde instructies geeft kunnen we te zwaar worden, ondervoed raken en het risico lopen op het ontwikkelen van ziekten en aandoeningen zoals artritis, diabetes en hartaandoeningen.
Kortom, wat we eten staat centraal voor een goede gezondheid.
Wat doet voedsel in ons lichaam?
De voedingsstoffen in voedsel stellen de cellen in ons lichaam in staat hun noodzakelijke functies te vervullen. Met andere woorden, de voedingsstoffen in voedsel zijn essentieel voor ons fysieke en geestelijke functioneren.
Nutriënten zijn die voedzame stoffen in voedsel die essentieel zijn voor groei, ontwikkeling en instandhouding van lichaamsfuncties. Dit betekent dat als een bepaald voedingsstof niet aanwezig is, het functioneren en dus de gezondheid van de mens achteruit gaat. Indien de inname van voedingsstoffen niet met regelmaat voldoet aan de voedingsbehoefte, opgelegd door de cel activiteit, zullen de metabolische processen vertragen of zelfs stoppen.
Met andere woorden, voedingsstoffen geven ons lichaam instructies hoe te functioneren. In deze zin kan voedsel worden gezien als een bron van ‘informatie’ voor het lichaam.
In plaats van voedsel als de vijand te beschouwen, bezien we voedsel als een manier om gezondheid in stand te houden en ziekten te verminderen.
Wat is het verband tussen voedsel en ziekte?
Als samenleving worden we geconfronteerd met aanzienlijke gezondheidsproblemen.
Bedrijven worden geplaagd door frequent ziekteverzuim van personeel en verminderde productiviteit vanwege chronische gezondheidsproblemen, waaronder depressie.
78 procent van de uitgaven in de gezondheidszorg zijn bestemd voor behandelingen van chronische ziekten.
Veel onderzoekers menen dat deze gezondheidsproblemen deels te maken hebben met voeding. Hoewel men vroeger geloofde dat ziekten zoals diabetes type II, obesitas, hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker werden veroorzaakt door een enkele gen mutatie, worden deze aandoeningen tegenwoordig toegeschreven aan een netwerk van biologische disfunctie. En het voedsel dat we eten is een belangrijke factor in die disfunctie, deels omdat onze voeding de noodzakelijke balans aan voedingsstoffen mist.
We kunnen de voedingsstoffen indelen naar soort en functie. We kennen 6 verschillende soorten voedingsstoffen:
We kennen 3 indelingen naar functie:
Gezond eten = variatie
Gezond eten = goed voor jezelf