Telefoonnr+31(0)6-33375791

E-mailinfo@byac.nl

LocatieDiverse locaties

Srila Prabhupada over prasadam

  1. Iedereen voor wie zal worden geserveerd, wordt (met respect en liefde) uitgenodigd om op de grond plaats te nemen. Prasadam moet door gekwalificeerde toegewijden worden opgediend.
  2. Degenen die worden geserveerd moeten heel schoon, vredig en tevreden zijn. Ze behoren, indien nodig, alleen te eren voor het serveren. Ze behoren te proberen niet te spreken tijdens het serveren.
  3. Serveer precies de juiste hoeveelheid, zodat er niets wordt verspild.
  4. Senior toegewijden behoren als eerste te worden geserveerd. * Gezinshoofden behoren de gasten te serveren. Ouderen en kinderen horen als eerst te worden geserveerd.
  5. Plaats zout en citroen op ieder bord voordat degenen die geserveerd worden hebben plaatsgenomen.
  6. Serveer altijd eerst water.
  7. Serveer prasadam in de volgende reeks:
    a) Eerste bittere gerechten zoals sukta en sopropo
    b) Vervolgens spinazie en andere gerechten met een wrange smaak
    c) Gefrituurde gerechten en dahl
    d) Diverse kruidige groenten
    e) Zure gerechten
    f) Zoete gerechten
    g) Rijst en capatis behoren tot de categorie basisvoedsel en moeten op het bord bevinden.
  8. Serveer een aantal keer tot iedereen tevreden is. Wees niet gierig, houd niets achter om het later zelf te nemen. Prasadam is bedoeld ter verspreiding.
  9. Raak de borden niet aan met de serveerlepel. Het aanraken van het bord contamineert de serveerlepel. Als een serveerlepel gecontamineerd raakt, moet u het afwassen.
  10. Laat uw vingers geen van de gerechten aanraken, zelfs geen water. Zout mag nooit met de hand worden geserveerd, gebruik hiervoor een lepel.
  11. Raak prasadam nooit met uw voeten aan of stap er nooit overheen.
  12. Serveer de prasadam uit serveerschalen.
  13. Sleep geen serveerschalen over de vloer en maak geen klinkende geluiden met handgrepen of andere gebruiksvoorwerpen. Serveer in rust.
  14. Wanneer iedereen klaar is met het eren van prasadam, maakt u de plaats onmiddellijk schoon.

Hoe Prasadam te serveren

–    We moeten Krishna prasadam nooit verspillen;
–    Het beste is om alleen te koken wat nodig is en geef dan elke persoon wat diegene wilt;
–    In het Vedische systeem zitten de gasten in rijen achter hun bord;
–    De ‘opdieners’ gaan langs de rijen en serveren een kleine hoeveelheid van de prasadam gerechten op elk bord, tenzij er enig bezwaar van een persoon is. Dan wordt het betreffende gerecht niet gegeven;
–    De gasten krijgen de gelegenheid om meer prasadam te vragen doordat de ‘opdieners’ continu door de rijen heen en weer lopen;
–    Op deze manier wordt niets verspild en is iedereen tevreden.