Telefoonnr+31(0)6-33375791

E-mailinfo@byac.nl

LocatieDiverse locaties

Wat is Ratha-Yātrā

Jagannatha Puri,  is een van de belangrijkste bedevaartsoorden en een van de vier heiligste steden in India. Deze vier steden zijn Badrinatha in het noorden, Dvaraka in het westen, Ramesvaram in het zuiden en Puri in het oosten. Badrinarayan in Badrinatha werd speciaal aanbeden in Satya-yuga, Rama in Ramesvaram in Treta-yuga. Dvarakanatha in Dvaraka werd speciaal aanbeden in Dvapara-yuga, en Heer Jagannatha in Puri kan door iedereen in Kali-yuga worden aanbeden. In de Hindoe-religie is de CharDham Yatra van groot belang en er wordt geacht dat elke hindoe ten minste één keer in het leven de Chardham yatra moet doen.

 

De belangrijkheid  van Jagannatha Puri, soms ook wel Purushottama-Ksetra genoemd, wordt in feite uitgelegd in de hoofdstukken 52 tot en met 57 van het Uttarabhaga-gedeelte van de Narada Purana. Daarin vinden we bewijs dat alleen door Puri te bezoeken en heer Jagannatha te aanschouwen,  men gemakkelijk bevrijd wordt van toekomstige geboorten en uiteindelijk de spirituele wereld bereikt.

 

Srila Prabhupada legde ook uit: “In de geschriften wordt vermeld,  rathe ca vamanam drstva punar janma na vidyate …  , als u aan een Ratha Yatra deelneemt,  als u  Jagannatha, Baldeva en Subhadra aanschouwt op de Ratha tijdens de processie optocht, en als u net als Sri Caitanya Mahaprabhu de Hare Krsna mantra zingt en danst voor de Ratha, dan zult u volgens de Vedische geschriften, in uw volgende leven, terug naar huis, terug naar God gaan.”

 

In de Skanda Purana en Padma purana staan ook vermeldingen over Jagannatha Puri en Heer Jagannatha. De oorspronkelijke constructie van de eerste Jagannatha tempel was miljoenen jaren geleden in Satya Yuga. Heer Jagannatha vertelde Maharaja Indradyumna dat hij voor het eerst in de Svayambhuva manvantara verscheen, op volle maansdag, nadat hij tevreden was met toewijding. Dit is ongeveer 153 miljoen jaar geleden. Brahma installeerde de deities in de tempel. Deze verschijning wordt jaarlijks gevierd en heet Snana Purnima, of Snana-Yatra.  Heer Jagannatha, zijn broer Balarama en zijn zus Subhadra worden in het openbaar gebaad tijdens deze ceremonie.

 

Van het huidig gevierde Ratha-Yatra festival wordt gezegd dat het is begonnen in de tijd van Svarochisha Manu of de tweede manvantara periode. Het is voorspeld dat het zal voortduren tot het einde van de tweede helft van Heer Brahma’s levensduur.  

 

Zelfs in de Ramayana door Valmiki Muni (Uttara Khanda 108.30) staat vermeld dat toen Heer Rama zich klaarmaakte om deze wereld te verlaten, Hij Vibhishan, Ravana’s jongere broer instrueerde dat in Zijn afwezigheid, hij Heer Jagannatha, de Heer van de Iksvaku dynastie moest aanbidden.

 

Het wordt ook verklaard dat door deelname aan dit festival, chantend en dansend, of door het trekken van de touwen van de Ratha men bevrijd raakt van karma van vele levens. Men kan zelfs bevrijding krijgen door de geestelijke energie van Heer Jagannatha’s aanwezigheid.

 

Een van de manieren waarop dit gebeurt, wordt als volgt uitgelegd: Als iemand aan het einde van zijn leven wanneer de herinneringen van zijn activiteiten door de geest gaan, het geweldige Ratha-Yatra-festival onthoudt, en sterft terwijl hij aan Heer Jagannatha denkt, zo iemand zal  worden bevrijd van materieel bestaan en keert terug naar de spirituele wereld. Daarom komen duizenden pelgrims jaarlijks naar Jagannatha Puri voor Ratha-Yatra.

 

Nu wordt Ratha-yatra ieder jaar in dozijnen steden over de wereld gehouden.