Telefoonnr+31(0)6-33375791

E-mailinfo@byac.nl

LocatieDiverse locaties

(Een compilatie van Venu-gita, Het Lied van Krsna’s Fluit en Rays of The Harmonist, Tirobhava Editie)

 

Zijn goddelijke genade Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja is de discipel van Om Visnupada Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja, die een van de belangrijkste leidende discipelen was van Om Visnupada Sri Srimad Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada.

Srila Narayana Gosvami Maharaja werd geboren in een dorp genaamd Tewaripur, gelegen aan de oever van de heilige rivier de Ganga in Bihar, India. Het gebied stond bekend als de plaats waar Heer Ramacandra en Visvamitra Muni kwamen en de Taraka-demon vermoordden. Hij werd geboren op de Amavasya (nieuwe maan) dag van 7 februari 1921, tot een zeer religieuze Trivedi brahmana-familie. Gedurende zijn jeugd had hij veel gelegenheden om zijn vader regelmatig te vergezellen wanneer hij naar kirtana en pravachan vergaderingen zou gaan.

 

In februari 1947 had hij zijn eerste ontmoeting met zijn Gurudeva in Sri Navadvipa Dhama, West-Bengalen. Hij was daar naartoe gereisd vanuit zijn dorp nadat hij een discipel van Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura had ontmoet, genaamd Srila Narottamananda Brahmacari, die op rondreis was en de boodschap van Sri Caitanyadeva in het gebied predikte. Na de eerste gesprekken met deze toegewijde was hij overtuigd van de hoogste positie van de filosofie die de acarya’s in de lijn van Srila Rupa Gosvami Prabhupada gaven en binnen enkele dagen verliet hij zijn huis om zich bij de missie van zijn spiritueel leraar aan te sluiten en zijn leven over te geven.

Toen hij aankwam in Sri Navadvipa Dhama, was de jaarlijkse parikrama aan de gang en hij deed mee met de groep. Na de voltooiing Op u Gaura-purnima kreeg hij zowel harinama- als gayatri-initiaties van Srila Kesava Maharaja en ontving hij de naam Sri Gaura Narayana. Zeer snel daarna, gaf zijn Gurudeva hem ook de titel Bhakta-bandhava, wat “vriend van de toegewijden” betekent, omdat hij altijd alle Vaisnava’s op een zeer aangename manier diende.

 

Hij reisde uitgebreid samen met Srila Kesava Gosvami Maharaja tijdens het prediken door India gedurende de volgende vijf jaar, en in 1952, op Gaura-purnima, gaf zijn geliefde Gurudeva hem initiatie in de heilige sannyasa-orde. In 1954 gaf Srila Kesava Gosvami Maharaja hem de leiding over de nieuw geopende tempel in Mathura genaamd Sri Kesavaji Gaudiya Matha.

Srila Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja begon een deel van het jaar door te brengen in Mathura en het andere deel in Bengalen, met uitgebreide diensten in beide gebieden. Dit ging zo door in de periode van de volgende veertien jaar.

Hij werd ook benoemd door Srila Kesava Gosvami Maharaja als vice-president van zijn institutie, de Sri Gaudiya Vedanta Samiti, en hoofdredacteur van zijn Hindi-publicaties en het maandblad Sri Bhagavat Patrika. In 1968 verliet Srila Kesava Gosvami Maharaja deze wereld en Srila Narayan Gosvami Maharaja voerde alle noodzakelijke ceremoniële rituelen uit voor zijn samadhi begrafenis.

 

Gedurende deze periode, als een bescheiden dienaar van de Sri Gaudiya Vedanta Samiti, begon Srila Narayana Gosvami Maharaja de jaarlijkse Karttika Vraja Mandala Parikrama te organiseren, die hij tot op de dag van vandaag voortzet. Srila Narayan Gosvami Maharaja werd door zijn Gurudeva verzocht de boeken van Srila Bhaktivinoda Thakura vanuit het Bengaals te vertalen in zijn moedertaal, Hindi. Hij heeft dit verzoek uitgevoerd door enkele van de meest prominente boeken van de Thakura te vertalen, zoals Jaiva Dharma, Caitanya-siksamrta, Bhakti-tattva-viveka en Vaisnava-siddhanta-mala, om er maar een paar te noemen. Al deze boeken worden momenteel ook door zijn volgelingen in het Engels en Nederlands vertaald. Hij blijft ook in Hindi, Bengaals en Engels door heel India lezingen houden. Al zijn lezingen worden opgenomen en geleidelijk getranscribeerd en vertaald naar het Engels voor publicatie.

 

Een belangrijke relatie in het leven van Srila Narayana Gosvami Maharaja was zijn associatie met zijn goddelijke genade Srila A.C. Bhaktivedanta Svami Maharaja Prabhupada, de wereldberoemde predikant van Gaudiya Vaisnavism en oprichter-Acarya van de Internationale Gemeenschap voor Krsna Bewustzijn. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Calcutta in 1948 ter gelegenheid van de opening van een nieuwe tak van de Gaudiya Vedanta Samiti (mede-opgericht door Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja) op Ghosh Para Lane, waar ze beiden waren gekomen om hun diensten te offeren. Hun associatie ging een paar jaar later door toen Srila Narayana Gosvami Maharaja Srila Kesava Maharaja vergezelde naar Jhansi, waar Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja een poging had gedaan om een Vaisnava-gemeenschap genaamd The League of Devotees op te richten. Een paar jaar later, begin jaren vijftig, kwam Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja op uitnodiging van zijn godsbroeder Srila Kesava Maharaja naar Mathura in Sri Kesavaji Gaudiya Matha, waar hij enkele maanden verbleef. Door regelmatige devotionele uitwisselingen met hem en diepgaande discussies over Vaisnava siddhanta te hebben, ontwikkelde Srila Narayana Gosvami Maharaja in deze periode een zeer intieme relatie met hem, waarin hij hem zag als zijn oudere en superieure, en ook als zijn vriend.

 

In 1959 initieerde Srila Kesava Gosvami Maharaja hem in de heilige sannyasa-orde en gaf hem de sannyasi-naam en -titel Sri Srimad Bhaktivedanta Svami Maharaja. De ceremonie van Vedische vuuryajna en alle rituelen werden uitgevoerd door Srila Narayana Gosvami Maharaja. Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja woonde in deze periode al in Vrndavana, eerst bij de Vamsi Gopala Mandira en een paar jaar later bij de Sri Sri Radha Damodara Mandira. Srila Narayana Gosvami Maharaja ging er vaak heen om hem te bezoeken. Hij kookte voor hem, eerde de prasada met hem, en voerde intieme discussies over de Vaisnava-filosofie met hem.

Toen Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja in het Westen ging prediken en erin slaagde de eerste Radha Krsna-tempel in Amerika te beginnen, stuurde Srila Narayana Gosvami Maharaja de eerste mrdangas en karatalas naar hem om voor sankirtana te worden gebruikt. Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja onderhield elke maand of twee regelmatig correspondentie contact met Srila Kesava Gosvami Maharaja en Srila Narayana Gosvami Maharaja tot 1968 toen Srila Kesava Gosvami Maharaja in nitya-lila ging. En daarna bleef hij Srila Narayana Gosvami Maharaja schrijven tot zijn eigen goddelijke vertrek.

Tegen het einde van zijn leven verzocht hij Srila Narayana Gosvami Maharaja meerdere malen persoonlijk om zijn associatie te schenken aan zijn westerse discipelen en hen te helpen de diepe waarheden van de Vaisnava-filosofie in de lijn van Srila Rupa Gosvami Prabhupada te begrijpen. Srila Narayana Gosvami Maharaja ging nederig akkoord om zijn verzoek te honoreren en beschouwde hem als een van zijn aanbiddelijke siksa-guru’s. Hij vroeg ook aan Srila Narayana Gosvami Maharaja om de volledige leiding te nemen over het uitvoeren van alle rituelen voor zijn samadhi begrafenis na zijn vertrek. Beide verzoeken van Srila Bhaktivedanta Svami Maharaja toonden duidelijk het vaste en volkomen vertrouwen dat hij in Srila Narayana Gosvami Maharaja had.

 

Gedurende een periode van meer dan drie decennia sinds zijn vertrek in november 1977, heeft Srila Narayana Gosvami Maharaja onwrikbaar dit laatste verzoek uitgevoerd door middel van inzichtelijke begeleiding en liefdevolle bescherming te geven aan iedereen die naar hem kwam hiervoor, en door middel van zijn o.a. Hindi, Engelse en Nederlandse boeken geeft hij nu zijn zuiverende associatie en goddelijke realisaties aan oprechte zoekers van de waarheid over de hele wereld.

Een van de meest ontroerende kenmerken van zijn prediking was de hart-stelende genegenheid die hij aan iedereen toonde. Als een uttama-bhāgavata betrad hij de diepste oorden van het hart om een onvergisbare geruststelling te geven dat hij onze eeuwige well-wisher is. De diepte van zijn genegenheid is een tastbare realiteit voor allen die het hebben ervaren, en dit op zichzelf is een subjectief getuigenis van het feit dat hij een ware ambassadeur van de Allerhoogste Heer is. Zoals duizenden toegewijden zullen bevestigen, was zijn oprechte interesse in het geestelijk welzijn van alle zielen duidelijk in zijn gelijke liefde en genegenheid voor iedereen. Het interesseerde hem niet of iemand zijn discipel was, de leerling van een andere, of zelfs van een andere filosofische school. Zijn goddelijke genegenheid kende (en kent) geen grenzen.

Al meer dan een halve eeuw heeft Srila Narayana Gosvami Maharaja het zuivere, onvervalste leven van uiterste toewijding en liefdevolle dienst betoond en geïllustreerd aan zijn Gurudeva, Sriman Mahaprabhu en het Goddelijk Paar, Yugala-kisora, Sri Sri Radha-Krsna. Srila Narayan Gosvami Maharaja, als Hun intieme dienaar, blijft het pad verlichten voor degenen die de extatische oceaan van radha-dasyam, dienst aan de stralende mooie lotusvoeten van Sri Krsna’s geliefde, Srimati Radhika, willen ontdekken en er diep in willen duiken.

 

Op negentig jarige leeftijd, op 29 december 2010, om 3 uur ‘s morgens, in Cakra Tirtha, Sri Jagannatha Puri-dhama, eindigde Srila Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja zijn zichtbare spel en vermaak in deze wereld. Die dag was de heilige verschijningsdag van zijn geliefde Godsbroeder, nitya-lila pravista om visnupada Sri Srimand Bhaktivedanta Vamana Gosvami Maharaja. De volgende dag, in Sri Navadvipa-dhama, kreeg Sri Gaurasundara’s volledig gevolmachtigde ambassadeur, de belichaming van Zijn unieke mededogen, samadhi. Hij zal nooit ophouden te verblijven in zijn goddelijke instructies en in de harten van hen die aan hem zijn toegewijd. Hij zei altijd: “Denk niet dat ik je ooit zal verlaten – nooit, ik ben altijd bij je.”

In een gemoedsstemming van onbeduidendheid en verlangen naar zijn genade vallen we aan zijn lotusvoeten en bidden dat hij onze pogingen zegent om hem altijd wat dienstbaarheid te kunnen betonen.